Siirry sisältöön

Hankkeemme

Meillä on aktiivista hankekehitystä Ylä-Savossa, Satakunnassa sekä Pohjois-, Keski- ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa. Löydät sivulta lisätietoja edistyneimmistä hankkeistamme.

Tiedotamme lisää hankkeistamme niiden edetessä.

Kiuruvesi ja satelliitit, Ylä-Savon hanke

Ylä-Savon hanke koostuu koostuu biokaasu- ja nesteytyslaitoksesta Kiuruvedellä sekä kahdesta satelliittilaitoksesta Lapinlahdella ja Nurmeksessa.

Kiuruveden keskuslaitos käsittelee vuosittain noin 460 000 tonnia raaka-ainetta, josta suurin osa on maatilojen lantaa. Satelliittilaitosten raaka-aineen käsittelykapasiteetti on 34 500 tonnia raaka-ainetta.

Kokonaisuutta kutsutaan hybridituotannoksi. Hybridituotannossa satelliittilaitokset tuottavat paineistettua biokaasua (CBG, compressed biogas), joka viedään Kiuruveden keskuslaitokselle nesteytettäväksi.

Lopputuotteita ovat nesteytetty biokaasu (LBG) ja biolannoite maatalouteen. Toimintaan osallistuu yli 100 maatilaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Ylä-Savon hankkeelle 19,2 miljoonaa euroa NextGenerationEU-rahoitusta.

Kiuruvesi

  • Osa Ylä-Savon kehittämishanketta
  • LBG:n tuotantolaitos
  • 460 000 tonnia raaka-ainetta vuodessa
  • 125 GWh/vuosi LBG:ta sis. satelliittilaitokset
  • Rakennusvaiheessa (investointipäätös tehty marraskuussa 2024)
  • Operatiivinen vuonna 2026

Lapinlahti

  • Osa Ylä-Savon kehittämishanketta
  • CBG:n tuotantolaitos (satelliittilaitos)
  • 34 500 tonnia raaka-ainetta vuodessa
  • 5-10 GWh/vuosi
  • Rakennusvaiheessa (investointipäätös tehty huhtikuussa 2025)
  • Operatiivinen vuonna 2026

Nurmes

  • Osa Ylä-Savon kehittämishanketta
  • CBG:n tuotantolaitos (satelliittilaitos)
  • 34 500 tonnia raaka-ainetta vuodessa
  • 5-10 GWh/vuosi
  • Rakennusvaiheessa (investointipäätös tehty toukokuussa 2025)
  • Operatiivinen vuonna 2026


Nurmo, Etelä-Pohjanmaa

Nurmon biokaasulaitoksen toteuttaa Nurmon Bioenergia Oy. Suomen Lantakaasu omistaa Nurmon Bioenergiasta enemmistön ja mukana on myös Atria Suomi Oy. Laitos käsittelee valmistuttuaan vuosittain noin 240 000 tonnia raaka-ainetta, josta lantajakeet ja teollisuuden sivuvirrat muodostavat pääosan. Laitoksen tuotantokapasiteetti tulee olemaan 125 GWh/vuosi.

Lopputuotteita ovat nesteytetty biokaasu (LBG) raskaan liikenteen polttoaineeksi ja lannoitteita maatalouteen.

Hanke on tällä hetkellä investointivaiheessa ja laitoksen rakentaminen on aloitettu. Nurmon biokaasulaitoksen on tarkoitus valmistua Suomen Lantakaasu Oy:n Kiuruveden biokaasulaitoksen kanssa samassa aikataulussa ja ottaa käyttöön vuoden 2026 aikana. Hankkeella on voimassa oleva ympäristölupa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Nurmon hankkeelle 9,4 miljoonaa euroa energiainvestointitukea.

Ajankohtaista hankkeen etenemisestä

Nurmon laitokseen hankitaan maataloussyötteitä alueen maatiloilta edelleen vuoden 2025 aikana. Alla uutiskirjeitä asiasta kiinnostuneille maatalousyrittäjille. Alimpana on uusin uutiskirje ja sen viimeisellä sivulla on yhteystiedot jos hankkeesta haluaa lisätietoja.


Kruunupyy-Pedersöre, Keski-Pohjanmaa

Keski-Pohjanmaan hankkeessa on toteutettavuusselvitys parhaillaan menossa. Selvitämme kahta vaihtoehtoista laitossijaintia Kruunupyyssä ja Pedersöressä. ​Ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) on tarkoitus alkaa vuonna 2025.

Laitoksen pääsyöteaine tulee olemaan lantaa, mitä on tarkoitus kerätä toimintaan osallistuvilta maatalousyrittäjiltä n. 40 km etäisyydeltä laitosalueelta. Biokaasulaitoksessa on myös mahdollista käsitellä nurmisyötteitä ja soveltuvia teollisuuden jätteitä ja tähteitä.

Aiesopimusten allekirjoittaminen maataloussyötteiden osalta on käynnissä. Jos haluat lisätietoa aiesopimuksesta, ota yhteyttä Anton Broända (anton.broanda@valio.fi). Anton keskustelee aiheesta mielellään sekä suomeksi, että ruotsiksi.

Alueen fosforipaineen takia selvitämme biokaasulaitoksessa syntyvän mädätteen jatkojalostustarpeita.

Hankkeen edetessä järjestämme monipuolisesti tilaisuuksia alueen maatalousyrittäjille. Jos haluat saada kutsuja tällaisiin viljelijöille suunnattuihin keskustelutilaisuuksiin, otathan yhteyttä alueen syötehankkijaan tai jätä yhteystietosi lomakkeen kautta: https://q.surveypal.com/SLK


Nivala-Sievi, Pohjois-Pohjanmaa

Alueella tehdään toteutettavuusselvitystä biokaasu- ja nesteytyslaitoksesta, jonka pääraaka-aineena on maatilojen lanta. Lisäksi laitoksessa kaavaillaan käsiteltävän muita maatalouden jätteitä ja tähteitä sekä elintarviketeollisuuden sivuvirtoja.

Osana toteutettavuusselvitystä etsitään sijaintipaikkaa, arvioidaan alueelle sopiva toimintamalli ja mahdollinen laitoskapasiteetti.


Säkylä, Satakunta

Säkylän hankkeessa on toteutettavuusselvitys parhaillaan menossa. Selvitämme neljää vaihtoehtoista laitossijaintia Luvalahdentien varrella ja Bioharjulla, Länsi-Säkylän teollisuusalueella. Ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) on tarkoitus aloittaa vuodenvaihteessa.

Laitoksen pääsyöteaineita tulevat olemaan lanta, jota on tarkoitus kerätä toimintaan osallistuvilta maatalousyrittäjiltä n. 40-60 km etäisyydeltä laitosalueelta. Lannan lisäksi alueelta kerätään elintarviketeollisuuden jäte- ja tähdevirtoja, jotka soveltuvat biokaasukäsittelyyn. Biokaasulaitoksessa on myös mahdollista käsitellä alueella syntyviä peltobiomassoja.

Kuvassa biokaasutoimintamallin kuvaus. Biokaasulaitokseen kerätään syötteitä alueelta ja tuotetaan nesteytettyä biometaania sekä lannoitevalmisteita.

Jos olet alueen maatalousyrittäjä, niin toivoisimme sinun vastaavan kyselylomakkeeseen, johon löydät linkin alta. Vastaaminen kestää noin 10 minuuttia eikä sido vastaajaa jatkotoimiin. Vastauksia käytetään sopivimman toimintamallin kehitykseen alueelle.

Alueella aloitetaan myös aiesopimusten allekirjoittaminen. Jos olet kiinnostunut kuulemaan sopimuksesta lisää taikka osallistumaan alueella loppuvuonna järjestettäviin keskustelutilaisuuksiin olethan yhteydessä alueen hankekehityspäällikköön Iikka Lahtelaan (iikka.lahtela@st1biokraft.com).

Voit jättää yhteystietosi myös seuraavan lomakkeen kautta